سقف وافل سازه ای جدید و مدرن می باشد که بیشترین کاربرد آن برای ساخت سقف های مرتفع ( معمولا با ارتفاع بیش از 12 متر) می باشد. وافل به وسیله بتن مسلح ساخته می شود و ظاهری شبکه ای و پنجره ای مانند دارد. این سازه همانطور که از نامش پیداست شباهت ظاهری زیادی به نان وافل دارد و دلیل نامگذاری آن نیز به دلیل همین شبهات است.
سقف وافل چیست؟
سیستم سقف وافل دارای مزایای متعددی از جمله استحکام بالا، سهولت اجرا، پوشش دهانههای بلند، وزن مرده کمتر و صرفه اقتصادی میباشد و این مزایای متعدد موجب رضایت کارفرمایان و گسترش کاربرد این سیستم شده است. در اجرای سقف وافل نقش قالبهای وافل ایجاد تیرچههای متعامد در سقف و حذف بتن مازاد است. یکی از مزایای این سیستم، غیرماندگار بودن قالبهای وافل میباشد بنابراین میتوان از قالبهای وافل به دفعات بالا برای اجرای سقف وافل استفاده نمود. این مزیت موجب صرفه اقتصادی سیستم سقف وافل به نسبت سایر سیستمهای مشابه سقف شده است. سقف وافل به دو صورت سقف وافل یکطرفه برای دهانه های کوچک و سقف وافل دوطرفه برای دهانه های بزرگ استفاده میشود.
تاریخچه به وجود آمدن سقف وافل
طبق تحلیل باستان شناسان حدود 2500 سال پیش تولید سقف وافل به وجود آمده است و همچنین آثار به جا مانده از این نوع سقف ها را می توان در بناهایی مثل طاق بنای تخت جمشید و بنای اعظم آکروپولیس یونان نیز به خوبی مشاهده کرد. در رابطه با تاریخچه به وجود آمدن سقف های مشبک اینگونه می توان بیان کرد که در سال 2005 میلادی شخصی به نام پاراساد مدلی بهینه از دال بتنی را به وجود آورد که بسیار شبیه به شکل وافل بود و در نتیجه در طی مرور زمان سقف های وافل به وجود آمد.
ویژگیهای سقف و صفحات وافل
صفحات وافل به طور کلی برای مناطق مسطح مناسبند؛ حجم بتن مورد استفاده در مقایسه با سایرین بسیار کمتر است. از نکاتی که باید در این خصوص ذکر کرد یکی این که تقویت در دال وافل به صورت مش یا میلههای جداگانه ارائه میشود و دیگری این نکته مهم که در مورد دال وافل نیازی به گودبرداری جداگانه برای تیرها نیست.
سطح زیرین دال شبیه به وافل است که با استفاده از صفحات مقوایی یا غلاف و مانند آن به دست میآید. به طور کلی ضخامت دال وافل توصیه شده ۸۵ تا ۱۰۰ میلی متر است، در حالی که عمق کلی دال به ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی متر محدود میشود. همچنین، عرض تیرها یا دندههای ارائه شده در دال وافل معمولاً ۱۱۰ تا ۲۰۰ میلیمتر است. فاصله دندهها بین ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی متر توصیه میشود و تا حد امکان نباید بیشتر شوند.
بهعلاوه، صفحات وافل تقویت شده را میتوان برای دهانههای تا ۱۶ متر ساخت، درحالی که بیش از این طول، دال وافل پیش ساخته ترجیح داده میشود. از مهمترین ویژگیهای این نوع از سقف این است که سقف وافل در برابر انقباض خوب عمل میکند و نسبت به بخشهایی از بتن که سفت شدهاند – چون نسبت به دالهای پایه پایینتر است – عملکرد مقاومتری دارد. در آخر باید گفت دال وافل تنها به ۷۰ درصد بتن و ۸۰ درصد فولاد، نسبت به بتن و فولاد مورد استفاده برای سقف دال بتنی سنتی نیاز دارد.
مزایای اجرای سقف وافل
سقف وافل مانند تمام پیشرفت های کوچک و بزرگ بشری دارای مزایایی است که باعث جذابیت آن برای سازندگان و متخصصین امر شده است. در زیر به چند نمونه از مهمترین مزایای این نوع سقف اشاره میشود.
• این سقف انعطاف پذیری بالایی دارد و میتوان آن را با بتن، استیل و چوب ساخت. همانطور که احتمالا حدس میزنید، بتن برای ساختمانهایی مناسب است که استحکام زیادی نیاز دارند مانند فرودگاهها و ایستگاههای قطار. استیل و چوب نیز با توجه به سبکی و … برای سقف هایی مناسب هستند که نیاز به استحکام آنچنانی به اندازه بتن ندارد. از جمله گاراژها یا سقف های زینتی
• این نوع سازه برای سقف هایی که در ارتفاع بالا هستند، وسیع هستند و امکان ستون گذاری برای تحمل بار را ندارد بسیار مناسب است.
• تحمل بار در سقف وافل (مشبک) از دیگر شکلها مثلا (یک طرفه) بیشتر است.
• چشم و نوازی و زیبایی وافل نیز از جمله دلایلی است که علاوه بر استحکام آن میتواند شما را به استفاده از آن مجاب کند.
• در برخی مکان ها به علت وجود جمعیت و موارد دیگر، امکان ایجاد لرزش هایی وجود دارد که وافل به علت دو طرفه بودن آرماتور بندی تحمل بالایی در مقابل این لرزش ها دارد
• یه علت مشبک بودن این سقف، مصرف بتن آن بسیار کمتر از سایر سازه ها بوده و بسیار سبکتر از آنهاست بنابراین میتواند یک گزینه بسیار ارزان و مطمئن و مقرون به صرفه باشد.
• این سازه سریع و به سادگی اجرا میشود و امکان نظارت مناسب بر روند ساخت آن نیز وجود دارد.
• برای اینکه بتوانید سیم های برق، تهویه هوا، لوله کشی ها و … را از وافل عبور دهید میتوانید سوراخ هایی در بخش زیرین آن ایجاد کنید و بدون وجود مشکل خاصی از آن استفاده کنید.
سخن آخر
سقف وافل سقفی است که در عین زیبایی دارای استحکام بسیار زیادی است. مزایای فنی و اقتصادی موجب محبوبیت بیشتر آن شده است. این سازه به دلیل زیبایی میتواند جنبه تزئیناتی نیز داشته باشد. در رستوران و کافه ها، تالارها و حتی منازل مسکونی می تواند موجب زیبایی فضا شود.
منبع: https://sahandsazeh.co/
:: بازدید از این مطلب : 102
|
امتیاز مطلب : 100
|
تعداد امتیازدهندگان : 20
|
مجموع امتیاز : 20